Poznaj nasze jabłka
Odmiana wyhodowana w Polsce. Owoce średniej wielkości, kuliste i lekko spłaszczone z wyraźnymi żebrami przy kielichu. Skórka gładka , błyszcząca o karminoczerwonym rumieńcu pokrywającym większą cześć owocu. Miąższ kremowo-biały, soczysty. Smak jabłka winno-słodki z charakterystycznym aromatem.
Dostępność – listopad – maj
Odmiana wyselekcjonowana w Holandii. Owoce duże i bardzo duże, o baryłkowatym nieregularnym kształcie. Skórka szorstka, pokryta rdzą z czerwonym rumieńcem. Miąższ soczysty, gruboziarnisty, kwaśny o korzennym aromacie.
Dostępność – październik – kwiecień
Odmiana pochodząca ze Stanów Zjednoczonych. Owoce duże o stożkowym wydłużonym kształcie. Skórka błyszcząca, rumieniec ciemno czerwony pokrywający powierzchnię całego owocu. Miąższ kruchy i soczysty o słodkim smaku.
Dostępność – październik – maj
Jabłko pochodzenia holenderskiego. owoce średniej wielkości kulisto stożkowe. Skórka błyszcząca w kolorze zielono-żółtym z rozmytym , intensywnym ciemno czerwonym rumieńcem . Miąższ kremowobiały, twardy, słodko-kwaśny.
Dostępność – październik – maj
Sport gali, o kulistostożkowym kształcie. Owoce średnie i duże o czerwono-purpurowym kolorze z wyraźnie ciemniejszymi prążkami. Miąższ soczysty, chrupki i słodki.
Dostępność – wrzesień – maj
Odmiana jabłoni wyhodowana w Nowej Zelandii. Owoce średniej wielkości o owalnostożkowym kształcie. Owoce dobrze wybarwione pokryte karminowym rumieńcem na 70 % powierzchni owocu. Miąższ kremowy, drobnoziarnisty o słodkim smaku.
Dostępność – wrzesień – maj
Jest sportem gali, o stożkowym kształcie. Owoce średniej wielkości z widocznym czerwonym paskowanym rumieńcem, pokrywającym cały owoc. Miąższ bardzo słodki, soczysty.
Dostępność – wrzesień -maj
Sport gali schniga, różniący się od niego bardziej intensywnym ciemno-czerwonym kolorem obejmującym cały owoc. Owoce o kształcie stożkowym lekko spłaszczone. Miąższ słodki lekko żółtawy bardzo soczysty.
Dostepność – wrzesień – kwiecień
Odmiana pochodzenia Czeskiego. Owoce średniej wielkości, o kulistym kształcie. Skórka gładka, zielonkawożółta z rozmytym paskowanym rumieńcem pokrywającym ponad 50% powierzchni owocu. Miąższ żółtawy, soczysty ,słodki i dość miękki.
Dostępność – wrzesień – maj
Odmiana pochodząca ze Stanów Zjednoczonych. Owoce średniej wielkości o kulisto-stożkowym kształcie. Skórka gładka, niekiedy ordzawiona w kolorze złoto-żółtym z bardzo rzadko pojawiąjącym się bladym rumieńcem pomarańczowym. Miąższ soczysty, kremowy o winno-słodkim smaku.
Dostępność – październik – maj
Odmiana pochodząc ze Stanów Zjednoczonych. Owoce średnie i duże o spłaszczonym okrągłym kształcie. Skórka gruba, gładka z karminowo-czerwonym rumieńcem pokrywającym od 30% powierzchni owocu. Miąższ biały, drobnoziarnisty, o lekko kwaskowym smaku.
Dostępność – wrzesień – grudzień
Odmiana wyhodowana w Niemczech. owoce duże i bardzo duże o stożkowatym kształcie. Skórka gładka, lekko błyszcząca z nalotem. Owoce koloru zielonkawo-żółtego z ciemno czerwonym rumieńcem pokrywającym ponad 70% owocu. Miąższ biało zielonkawy, soczysty o kwaśnym smaku.
Dostępność – październik – maj
Jabłoń wyselekcjonowana w Stanach Zjednoczonych. Owoce średniej wielkości o kulistym regularnym kształcie. Skórka błyszcząca i gładka, o jasnożółtym zabarwieniu i czerwonym rumieńcu obejmującym ponad 40% powierzchni owocu. Miąższ biały, soczysty lekko kwaskowy.
Dostępność – listopad – sierpień
Odmiana pochodząca ze Stanów Zjednoczonych. Owoce duże i bardzo duże o kulisto-stożkowe. Skórka gładka, zielonkawożółta z rozmytym paskowanym rumieńcem koloru ciemnoczerwonego, pokrywającym od 40 do 80% powierzchni owocu. Miąższ soczysty, gruboziarnisty o żółtym kolorze i słodkim smaku.
Dostępność – październik – sierpień
Sport odmiany jonagored różniący się od niego wybarwieniem. Owoce ciemnoczerowne z wybarwieniem pokrywającym blisko 100 % powierzchni owocu.
Dostępność – październik – lipiec
Odmiana wyselekcjonowana w Polsce. Owoce duże i bardzo duże o stożkowatym kształcie. Skórka gładka, świecąca o zielonym kolorze z jaskrawo czerwonym rumieńcem pokrywającym do 60% powierzchni jabłka. Miąższ kremowy, soczysty o słodko-kwaśnym smaku.
Dostępność – październik – maj
Odmiana wyhodowana w Kanadzie. Owoce duże o regularnym kulistym lekko żebrowanym kształcie. Skórka gładka, błyszcząca o zielonożółtym kolorze i ciemnokarminowym rumieńcu pokrywającym większą cześć owocu. Miąższ zielonkawokremowy, soczysty, słodko-kwaśny.
Dostępność – wrzesień -grudzień
Odmiana wyhodowana w Japonii. Owoce duże i bardzo duże o kulistym kształcie. Skórka gładka w zielonym kolorze, bez rumieńców. Miąższ średnio twardy, soczysty o kwaskowatym posmaku.
Dostępność – październik – kwiecień
Odmiana pochodząca z Niemiec. Owoce średnie i duże o kulistostożkowym kształcie. Skórka zielonożółta pokryta janoczerownym paskowanym rumieńcem pokrywającym około 70 % powierzchni owocu. Miąższ żółtawy, średnio zwięzły o słodkokwaśnym smaku.
Dostępność – październik – kwiecień
Stara odmiana najprawdopodobniej pochodzenia francuskiego. Owoce duże i bardzo duże o okrągłym często nieregularnym kształcie. Skórka o delikatnym rumieńcu pokryta chropowatym szaro-rdzawym nalotem. Miąższ twardy, zielono-żółty o kwaskowato-winnym smaku. Odmiana idealna do wykorzystania w gastronomii.
Dostępność – wrzesień – kwiecień